Search
Close this search box.

Puheterapeuttien kokemuksia Kipinää puheen kuntoutukseen -materiaalista

Viime syksynä lanseerasimme yhteistyössä äänteellisen kuntoutuksen guru Tuula Savinainen-Makkosen kanssa uuden materiaalin konsonanttiyhtymien kuntoutukseen. Oletko jo testannut omien asiakkaidesi kanssa Kipinää puheen kuntoutukseen -demoversion harjoituksia? Kipinää puheen kuntoutukseen, tuttavallisesti kutsuttuna KPK, sai varsin innostuneen vastaanoton ja me Kipinäkeskuksessa olemme tietenkin jännittäneet, kuinka aivan uudenlaisen materiaalin käyttö kentällä sujuu.

Nyt KPK on jo muutamien kuukausien ikäinen ja päätimme, että on hyvä hetki kysyä kokemuksia parhailta asiantuntijoilta – KPK:ta aidosti kuntoutustyössään käyttäviltä puheterapeuteilta. Meillä olikin ilo saada haastatella kolmea upeaa puheterapeuttia ja kuulla heidän käyttökokemuksiaan. Kaksi käyttäjistämme on pitkän linjan kokeneita kuntouttajia, jotka ovat käyttäneet KPK:ta osana terapiatyötään yksityisenä puheterapeuttina. Kiitos Katri Saaristo-Helin ja Anu Olkkola! Kolmas ammattilaisemme tekee upeaa työtä Riihimäen kunnan palveluksessa. Kiitos Johanna Lahtinen!

Kipinää puheen kuntoutukseen -tuotteen kehittäminen lähti liikkeelle Tuula Savinainen-Makkoselta ja perustuu vahvasti hänen järkkymättömään osaamiseensa puhemotoriikan kuntouttajana. Tuulan kantava perusajatus oli luoda jotain, mikä helpottaa kollegojen työtä, antaa struktuuria puhemotoriikan kuntoutukseen ja ennen kaikkea säästää aikaa. Nyt onkin aika selvittää, onko KPK saavuttanut edellä mainitut toivomamme virstanpylväät!

Yleinen konsensus haastattelemiemme ammattilaisten kesken oli, että KPK on helpottanut selvästi heidän työtään. Harjoituksista on ollut heille apua niin etäterapiassa kuin lähikuntoutusta tehdessä.

”Tehtäviä ja pelejä oli hyvin helppo käyttää harjoitteluun etäterapiassa, joten sain lisää etäterapiamateriaa. Toisaalta lähiterapiassakin pystyin käyttämään materiaaleja iPadilla ja kotiin olen printtaillut tehtäviä, joten KPK:n käyttäminen on helpottanut työtäni monella tapaa.”

Harvalla puheterapeutilla, pitkästä työkokemuksesta huolimatta, on KPK:n kaltaista tehtäväpatteristoa käytössään.

”KPK:n käyttäminen on helpottanut todella paljon työtäni. Käytössä olleiden harjoitusten määrä on ollut aikaisemmin suppea ja kutakin konsonanttiyhtymää kohden minulla on ollut vain yksittäisiä harjoituksia. Harjoitukset ovat olleet pääasiassa drilliharjoituksia, joita olen sitten käyttänyt vaihtelevasti eri ideoilla. Mitään KPK:n tyyppistä systemaattisesti etenevää materiaalia en ole saanut koottua itselleni, vaikka puhemotorinen kuntoutus onkin minua erityisesti kiinnostava kuntoutuksen osa-alue ja olen sinänsä kiinnostunut harjoitusten ideoinnista ja tekemisestä. Aika ei ole vaan riittänyt siihen. Sain valtavan määrän ihania harjoituksia, jotka kulkevat aina laukussani mukana.” 

Toistaiseksi KPK:lla menee hyvin! Mutta entä ne asiakkaat? Innostuivatko he KPK:n leikeistä ja harjoituksista? Puhemotorisen kuntoutuksen yksi tärkeimmistä asioita on toistot ja jokainen puheterapeutti tietää, että niitä ei saa ilman, että asiakas on motivoitunut.

”Olen saanut tehtyä harjoitusten avulla paljon enemmän toistoja, kuin muilla materiaaleilla olisin saanut. Kun samaa asiaa voi materiaalin avulla harjoitella useammalla eri tavalla, saa asiakkaan tekemään ihan huomaamatta runsaasti toistoja ja kuntoutuksesta tulee tehokkaampaa.”

”Tämän uuden materiaalin myötä puheterapiasta on saatu monimuotoisempaa ja tabletilla tehdyt harjoitukset ovat tuoneet työskentelyyn vaihtelua. Harjoitusmääriä on saatu lisättyä, kun olemme pelanneet ensin tabletilla KPK-pelejä ja jatkoksi tehneet vielä puheterapiavihkoon liitettävät kotiharjoitukset. Harjoitusmäärä on joidenkin asiakkaiden kohdalla tuplaantunut.”

Toistojen jatkuvuus myös asiakkaiden kotiin on hyvin tärkeää kuntoutuksen vaikuttavuuden kautta. Myös tähän tarpeeseen on pyritty vastaamaan materiaalia kehitettäessä.

”Minun kokemukseni mukaan kotiharjoitusten teko on ollut todella hauskaa, kun on ollut uusia ja kivoja materiaaleja ja pelejä. Lautapelit ovat tässä materiaalissa ihania! Ja hassut lauseet.”

Ennen kaikkea olemme iloisia, että olemme onnistuneet helpottamaan ammattilaisten työtä ja tuomaan uudenlaista riemua sekä runsaasti toistoja terapia- ja kotiharjoitteluhetkiin. Silti tiedostamme, että materiaalissa on myös omat haasteensa, joiden eteen täytyy tehdä vielä töitä. Käyttäjiemme kokemat haasteet liittyivät pitkälti juuri niihin asioihin, joihin meidän on vaikea vaikuttaa, mutta joiden korjaamiseksi aiomme silti ponnistella. Koska Kipinää puheen kuntoutukseen on ollut taloudellisista syistä pakko toteuttaa olemassa olevilla teknisillä ratkaisuilla, sen tekniset käyttöominaisuudet eivät ole niin hyvät kuin me Netflix-kansana olemme tottuneet. Käyttäjien haasteet ilmenivät lähinnä harjoitteiden navigoinnissa ja latausajoissa. Näitä asioita työstetään parhaillaan ja uskomme niiden helpottavan systemaattisella yhteistyöllä käyttämiemme ohjelmistojen kehittäjien kanssa. Olemme kaikesta palautteesta käyttäjillemme kiitollisia!

Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta ihanat asiantuntijamme kuvailivat KPK:ta seuraavanlaisin adjektiivein.

Innostava, laaja, systemaattisesti etenevä.”

”Erinomainen, innostava, kattava.”

”Helppo, johdonmukainen, laaja.”

Näiden sanojen myötä vielä lämmin suositus kollegoille tutustua tähän ainutlaatuiseen tuotteeseen! Pääset lukemaan materiaalista tarkemmin ja testaamaan harjoituksia käytännössä täällä.

”Materiaali on vastannut odotuksiani kun tiesin odottaakin hyvää. Suosittelen ehdottomasti kaikille kollegoille jotka tekevät puhemotorista kuntoutusta.”

”Parasta on valtavan monipuolinen materiaalipaketti, jossa tehtävät eivät lopu kesken! KPK on vastannut odotuksia, ylittänytkin ne, koska materiaalia on niin runsaasti. Ehdottomasti suosittelisin kollegoille!

”Suosittelisin, tämä on hyvä lisä kuntoutusmateriaaleihin!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *