Search
Close this search box.

Kommunikointikansiot

Kuvien käyttö tuntuu helposti kömpelöltä, puhumattakaan lauseiden teosta kuvien avulla. Kipinäkeskuksen kommunikointikansioiden selkeän rakenteen avulla kuvakommunikointi helpottuu ja laaja ydinsanasto tekee lauseiden teosta sujuvaa!

Moni lapsi tai nuori, jolla on hyvin niukka sanavarasto, vetäytyy syrjään tai ilmaisee turhautumistaan käytöksellään. Lähi-ihmiset joutuvat tulkitsemaan vahvasti heidän viestejään ja arvailemaan, mitä heidän vähäsanaiset tai sanattomat ilmaisut mahdollisesti tarkoittavat. Kuvakommunikointi on monesti ratkaisu tällaisiin tilanteisiin. Kuvien käyttö on kuitenkin lähi-ihmisille usein haastavaa, sillä heidän tehtävänsä on antaa mallia uuden kommunikointikeinon käytöstä eli käyttää kuvia itse oman puheensa rinnalla. Liian niukka sanavarasto ja substantiiveihin keskittyvät kuvat ovat usein este lähiympäristön riittävälle mallitukselle ja kuvien luonnolliselle käytölle. Me Kipinäkeskuksessa tiedämme, kuinka haastavaa uuden kuvakielen oppiminen voi olla. Siitä syystä olemmekin suunnitelleet kommunikointikansiomme siten, että niiden rakenne ja runsas ydinsanasto helpottaa niiden käyttöönottoa. Kommunikointikansioitamme voi tilata sekä asiakkaan henkilökohtaiseksi apuvälineeksi että ammattilaisen työvälineeksi.

Kipinäkeskuksella on kolme eri laajuista kommunikointikansiota ja yksi varhaiskasvatukseen tarpeeseen suunniteltu ryhmäkansio.

  • Eniten puheessa käytetyt sanat eli ydinsanat vahvasti edustettuina
  • Joka sivulla toistuvat verbit helpottavat lausetasoista käyttöä
  • Sanasto on järjestetty tilannekohtaisesti eli jokaisen sivun sanasto liittyy tiettyyn tilanteeseen, kun autoleikkiin, aamupalaan tai pihaleikkeihin
  • Kaikki kommunikointikansiot ja -taulustot ovat rakenteeltaan ja merkistöltään yhteneväiset, mikä helpottaa laajempaan apuvälineeseen siirtymistä tai siirtymistä tekniseen apuvälineeseen
  • Sanasto täysin muokattavissa käyttäjän tarpeita vastaavaksi
  • Koko kansiota ei tarvitse ottaa käyttöön kerralla, vaan sivuja voidaan lisätä ja poistaa tarpeen mukaan

Kansion voi hankkia, vaikka käytössä ei olisi Boardmaker-ohjelmaa, sillä sivut toimitetaan myös pdf-tiedostoina.

Kipinä on Kipinäkeskuksen suppein kommunikointikansio, joka soveltuu usein ensimmäiseksi kommunikointikansioksi.

Liekki on Roihu-kansion rakennetta noudatteleva kansio, jossa kuvia on enimmillään 42 per aukeama.

Roihu on Kipinäkeskuksen laajin kommunikointikansio, jossa merkkejä on enimmillään 63 per aukeama.

Roihu varhaiskasvatukseen on erityisesti päiväkotiryhmien tarpeisiin laadittu kommunikointikansio.