Vuosi 2020 lähenee loppuaan! Kevään etäterapiakauden jälkeen puheterapeuttimme ovat päässeet syksyn ajan toteuttamaan läsnäterapiaa ja kulkemaan tuttuun tapaan terapiakasseinensa päiväkodeissa, kouluissa ja kodeissa. Päätimme kerätä näin vuoden lopuksi omista terapiaideoistamme joitain suosikkeja, jotka kerta toisensa jälkeen nostetaan laukuista esille. Nämä ideat sopivat mainiosti myös esimerkiksi päiväkodin kielellisiin tuokioihin sovellettaviksi. Ota ihmeessä käyttöön jo ennen joulua tai pistä korvan taakse uuden vuoden uusia kujeita ajatellen!
Ideat on poimittu Terapia- ja leikki-ideoita -webinaarisarjastamme, jota pääset vielä joulukuun ajan katsomaan . Kannattaa käydä kurkkaamassa, sillä webinaarit sisältävät runsaasti myös muita ideoita tässä mainittujen lisäksi! 😊
Pop up Pirate -peli
Pop up Pirate on terapeuttiemme ikisuosikki! Tästä pelistä olemmekin kirjoittaneet blogiin ensimmäisen kerran jo pari vuotta sitten. Pelissä värikkäitä miekkoja laitetaan vuorotellen tynnyriin ja odotetaan, mikä miekka saa merirosvon hyppäämään. Hyppäävän merirosvon odottaminen on sen verran jännää, että moni lapsi on helppo tämän pelin avulla innostaa tekemään harjoituksia!
Pop up Piraten avulla voi harjoitella hauskalla tavalla esimerkiksi:
- perusvärejä ja lukumääriä
- erilaisia käsitteitä
- vuorottelua, aloitteellisuutta
- kuvien ja kommunikointikansion käyttöä: pelissä on helppo mallittaa kansiosta tai toimintataulusta ydinsanoja ja adjektiiveja sisältäviä lauseita
- lauseenmuodostusta: pelin miekkoja voi laittaa esimerkiksi kuva- tai kerrontakorttien päälle, ja miekan saa laittaa tynnyriin, kun kuvasta on tehty lause
- puhemotoriikkaa: laitetaan miekkoja esimerkiksi Pupupuu-korttien päälle, kustakin kortista sanotaan sana esimerkiksi 10 kertaa, jonka jälkeen saa laittaa miekan tynnyriin
Tyhjä pelipohja
Puheterapeutit taituroivat terapiahetkiin monenlaisia hienoja pelejä, mutta entäpä jos peli laadittaisiinkin yhdessä lapsen kanssa? Yksi terapeuttiemme suosikeista onkin tyhjä pelipohja, jonka teeman lapsi saa itse valita. Lähtö- ja maaliruutuun piirretään teemaan sopivat asiat: pelissä voi seikkailla esimerkiksi lapsen lempihahmo, jonka pitää kulkea koko pelin läpi kotiinsa. Myös valkoisten erikoisruutujen sisällön lapsi saa päättää. Erikoisruudusta voi saada vaikkapa taikajuomaa, joka vie askeleen eteenpäin! Tyhjän pelipohjan avulla lapsi pääsee vaikuttamaan terapian sisältöön tuoden esiin omia mielenkiinnonkohteitaan, ja samalla voidaan harjoitella lauseenmuodostusta tai kerrontaa kyseisestä aihepiiristä.
Lähtö-, maali- ja erikoisruutujen lisäksi peli muodostuu värikoodatuista ruuduista. Kunkin värin kohdalla katsotaan erillisestä paperista, mikä harjoitus kyseisessä ruudussa tehdään. Esimerkiksi puhemotorisiin harjoituksiin tällainen peli soveltuu mainiosti ja terapeutti voi laatia kullekin lapselle sopivat harjoitukset ilman, että koko peliä tarvitsee suunnitella alusta loppuun.
Peli voidaan liimata lapsen puheterapiavihkoon ja pelata myöhemmin uudelleen. Tyhjän pelipohjan voi myös laminoida kiiltävällä laminointikalvolla, jolloin siihen voi vesiliukoisella tussilla piirtää monta kertaa, aina uudenlaisen pelin.
Pääset lataamaan tyhjän pelipohjan täältä!
Hassut lauseet
Hassut lauseet on ehkäpä monellekin tuttu harjoitus, joka yksinkertaisuudessaan jaksaa hauskuuttaa lapsia kerta toisensa jälkeen 😊 Tämän lauseenmuodostusharjoituksen tukena voi käyttää lausepohjaa, jonka voit ladata täältä. Lausepohja havainnollistaa lapselle lauseenjäseniä, jotka tässä tapauksessa ovat kuka, mitä tekee ja mitä/missä. Lisäksi harjoitukseen tarvitaan irtokuvia: sinisiä, joissa on ihmissanoja, punaisia, joissa on verbejä ja keltaisia, joissa on substantiiveja. Nämä kuvat jaetaan omiin pinoihinsa, joista niitä nostetaan lausepohjan viereen yksi lauseenjäsen kerrallaan. Sen jälkeen pohditaan lapsen kanssa, onko muodostunut lause hassu vai ei. Esimerkiksi äiti syö jäätelöä ei ehkä ole kovin hassua, mutta mummo laulaa katolla sen sijaan onkin!
Harjoituksen vaikeustasoa voi varioida sillä, että pinoihin laittaa useita kortteja, joissa on sama sana. Esimerkiksi tietty verbi, jota lapsen kanssa erityisesti harjoitellaan, voi toistua useamman kerran. Lisäksi harjoitus soveltuu kieltolauseiden treenaamiseen, kun mukaan otetaan ei-kortti.
Pitsaleikki
Moni lapsi innostuu ruoanlaitto- ja keittiöleikeistä ja tämä pitsaleikki on yksi, joka kulkee monen terapeuttimme kassissa. Pitsaleikin avulla voidaan mallittaa runsaasti ydinsanastoa ja harjoitella lauseenmuodostusta. Lisäksi se toimii hyvin ohjeiden noudattamisen ja vaikkapa sijaintikäsitteiden harjoittelussa. Kun pitsa on valmis, voidaan harjoitella kommentointia ja kuvailua: millainen pitsasta tuli?
Leikkipitsoja runsaine täytteineen saa Ikeasta ja voit ladata pitsaleikkiin laaditun toimintataulun täältä! Pitsaleikkiä voi hyvin leikkiä myös Bamba Pizza -sovelluksen avulla esimerkiksi niin, että aikuinen tekee tabletilla pitsaa samalla kun lapsi kertoo, mitä siihen tulee.
Iloisia vuoden viimeisiä terapia- ja leikkihetkiä kaikille!