Search
Close this search box.

Ideoita perheille kesäharjoittelun tueksi 

Kesäkaudella aurinko ja jäätelö pyörivät mielessä ymmärrettävästi normaalia enemmän! Puheterapia jää kaivatulle kesätauolle, minkä seurauksena harjoittelu lapsen kanssa saattaa jäädä vähäiseksi. Kesällä on kuitenkin hyvä tehdä pieniä leikkisiä lapsen kehitystä tukevia puuhia, jotta syksyllä puheterapiassa päästään siirtymään mahdollisimman nopeasti uusien taitojen harjoitteluun. Kokosimme tähän muutaman hauskan vinkin perheille kesän harjoittelun tueksi.

Saippuakuplat

Saippuakuplat kuuluvat kesään ja kukapa ei niistä tykkäisi! Saippuakuplien avulla saa houkuteltua monen ikäiset lapsen harjoittelun ääreen. Kuplien puhaltamisen avulla voi tehdä esimerkiksi suun motoriikan harjoituksia. Aloita harjoitus kannustamalla lasta puhaltamaan kuplia pyöreillä huulilla. Puhaltelujen välissä houkuttele lapsi tuottamaan ääntä pyöreillä huulilla ilman saippuakuplia, esimerkiksi sanomalla “Huu! Hoo! Oho! Hu-huu!”. Tämä harjoitus auttaa lapsia yhdistämään äänen tuottamisen ja huulien liikkeen. Hauskaa on myös kuplien poksauttelu, jonka yhteydessä voi kokeilla motorisesti helppojen ääntelyiden ja huudahdusten tuottamista, kuten “po-po”, “pu-pu”, “op-op”, “pok”.

Kun huudahdukset ja ääniharjoitukset sujuvat hyvin, voitte siirtyä harjoittelemaan puhaltelujen lomassa tavallisia sanoja, jotka sisältävät pyöreitä huulten liikkeitä. Esimerkiksi “kukkuu, mummu, suu, luu, pusu ja joo” ovat tähän tarkoitukseen erinomaisia sanoja. Katsokaa yhdessä peiliin harjoituksen aikana ja varmistakaa, että huulet pysyvät pyöreinä ja leuka paikallaan. Jos huomaat, että lapsen leuka liikkuu eteenpäin tai sivuille, voit ottaa lempeästi lapsen leuasta kiinni ja tukea sitä. Lisäksi saippuakuplien puhaltaminen on hauska keino palkita lapsi muiden puheterapeuttisten harjoitusten teosta.

Retki puistoon tai rannalle

Järjestäkää retki läheiseen puistoon tai rannalle, jossa voitte yhdistää ulkoilun ja harjoittelun. Värileikki ulkona on hauska vaihtoehto kielellisten taitojen treenaukseen. Värileikissä luonnosta kerätään tietyn värisiä asioita. Väri valitaan etukäteen, jonka jälkeen etsintä alkaa. Tämän jälkeen löydetyt asiat nimetään ja lasketaan, montako niitä löytyi. Jos asioita ei voi kerätä, niistä voi ottaa vaikka valokuvan. Värileikki kehittää lapsen nimeämistaitoja huomaamatta!

Esimerkki: Valitaan väriksi keltainen. Kun etsintä on suoritettu, kaikki löydetyt keltaiset asiat lasketaan ja nimetään. Näitä voisi olla esimerkiksi voikukka, mehiläinen ja perhonen.

Ekapeli Alku

Ekapeli Alku on suomalainen digitaalinen oppimispeli, joka on suunniteltu erityisesti puheen ja kielen kehityksen tukemiseen. Pelin tavoitteena on tarjota lapsille interaktiivinen ja innostava ympäristö, jossa voi harjoitella esimerkiksi lukemisen ensimmäisiä askeleita.

Yksi Ekapelin vahvuuksista on sen monipuolisuus. Peli tarjoaa erilaisia harjoituksia, joilla voidaan harjoitella muun muassa äänteiden tunnistamista, erottelua ja tuottamista. Harjoitukset on suunniteltu siten, että ne etenevät vaikeustasoltaan asteittain, mikä mahdollistaa yksilöllisen ja joustavan harjoittelun. Ekapelin avulla voidaan kohdentaa harjoituksia juuri niihin kielellisiin tarpeisiin, joita lapsella on.

Peli on suunniteltu kiinnostavaksi ja lapsiystävälliseksi, mikä auttaa lapsen motivaation ylläpitämisessä. Ekapeli Alussa on värikkäitä kuvia, animaatioita ja äänitehosteita, jotka tekevät harjoittelusta hauskaa. Lapsi voi oppia uusia taitoja pelin kautta leikkien, mikä edistää oppimisen iloa ja tehokkuutta. Ekapeli on hauskaa puuhaa esimerkiksi sadepäivän varalle. Hyvä peliaika on noin 15 minuuttia päivässä.

KIM-leikki pihalla

KIM-leikki toteutetaan pihalta löytyvillä asioilla. Ensin valitaan kuusi asiaa, jotka voivat olla vaikka käpy, kukka, lehti, keppi, kivi ja juomapullo. Tavarat kerätään yhteen ja pelaajat kerääntyvät tavaroiden ympärille. Vuorotellen joku pelaajista piilottaa yhden tavaran muilta piilossa selkänsä taakse tai viltin alle ja muiden tehtävänä on muistaa, mikä tavara on kadonnut. Vaikeusastetta voi helpottaa tai vaikeuttaa lisäämällä tai vähentämällä tavaroita. Leikki on mainio sanavaraston kehittämiseen. Voit halutessasi nostaa vaikeustasoa ottamalla leikkiin mukaan muutamia vaikeampiakin sanoja.

Sadepäivän pelihetki

Tiesitkö jo, että kirjastosta löytyy paljon ilmaiseksi lainattavia pelejä- ja lautapelejä, joita on kiva pelata yhdessä sadepäivän yllättäessä? Pelailun lomassa lapsen puheen ymmärtämisen taidot vahvistuvat kuin huomaamatta ja pelailuun voi myös helposti yhdistää vaikkapa puheterapiasta saadut kotiharjoitukset. Harjoitukset voidaan sopia tehtävän aina, kun muistipelissä löytyy pari, Afrikan tähdessä tullaan kiekkoruutuun tai ihan vain oman vuoron lopuksi. Lasta motivoi usein se, että myös aikuiset osallistuvat harjoitusten tekemiseen ja näyttävät mallia lapselle. Napatkaa siis mummot ja vaaritkin mukaan pelihetkeen ja puheterapiaharjoitusten tekemiseen!

Kesä on mahtava aika nauttia ulkoilusta, seikkailuista ja uusista kokemuksista. Osallistamalla lapsi suunnitteluun ja kannustamalla häntä ilmaisemaan omia toiveitaan, luotte yhteistä iloa ja kasvun mahdollisuuksia. Keskustelun tukena voitte käyttää Kesäpuuhat-kommunikointitaulua, jonka pääset lataamaan alla olevasta linkistä.

Iloisia harjoitteluhetkiä ja aurinkoista kesää!

https://www.kipinakeskus.fi/wp-content/uploads/2023/05/Kesapuuhat_suomi-ja-ruotsi.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *